top of page

Het licht van de wereld!


Het is kersttijd en een aanzienlijk deel van de wereld viert de geboorte van Jezus. Hij zei ooit dat Hij het Licht van de wereld is! Misschien klinkt dit heel arrogant voor een buitenstaander: Jezus beweert het Licht van de wereld te zijn!? Licht stelt ons in staat dingen te zien en tegelijkertijd verslaat licht de duisternis. Toen Jezus zei: "Ik ben het Licht van de wereld" bedoelde hij: "Zie de wereld door mijn Licht*(R. Rohr), het Licht van liefde, het Licht van God!"

De vraag die we onszelf als religieuze mensen, vooral als christenen, moeten stellen, is deze: "Zien we de wereld door het Licht van liefde?" Herkennen we de goedheid in andere mensen buiten onze religies? Het Licht discrimineert nooit, Licht zegt nooit: "Ik schijn alleen op christenen" of "Ik schijn alleen op religieuze mensen." Nee! Het Licht schijnt op iedereen, maar helaas kunnen wij als religieuze mensen het Licht beheersen en voorkomen dat het op anderen schijnt!

Ik hou van religieuze festivals en tradities - maar ik ben ook kritisch! Begrijpen we echt wat onze religieuze vieringen betekenen? Begrijpen we echt waar Kerstmis over gaat? Kerstmis is voor mij alleen zinvol als ik bereid ben de ander in het Licht van liefde te zien! Kerstmis gaat niet over gevulde kalkoenen of cadeautjes kopen voor degenen die al veel dingen hebben, terwijl anderen lijden aan armoede en gebrek aan gerechtigheid.

Kerstmis gaat voor mij over het herkennen van het onherkenbare, het horen van het gefluister van de stemloze, en de genezing van gebroken zielen, het omhelzen van de ongewenste, en het beschermen van afgewezenen. Voor mij is dit de echte betekenis van Kerstmis, de geboorte van Licht! Het licht dat de mensheid in liefde en mededogen ontsteekt. Versla de duisternis door een licht te zijn voor een wereld die de warmte zo hard nodig heeft.

Ik wil mijn toespraak beëindigen met een gedicht van mij dat ik ooit schreef aan iemand die heel veel liefheeft; zij had wat licht in haar leven nodig!

--Een mand vol licht!--

Met mijn ladder

elke nacht,

klim ik naar de hemel ,

en ik pluk de maan

en bring ik je

een mand vol sterren

een hart gevuld met licht

en een gedicht gekruid met liefde!

Een geschenk van woorden is dit gedicht

voor die met gebroken harten

om hen te laten weten;

er is altijd hoop

zelfs in de donkerste nachten!

---

*Richard Rohr (Podcast Another Name for Everything: season 1)

THIRD-Corrections3-Lee-Japanese-Woman-Christianity (dragged).jpg
9789043534307-verlangen-naar-een-nieuw-c
Screenshot 2020-09-24 at 10.41.20.png
bottom of page