top of page

De Kerstboodschap van Samuel Lee


Deze Kerstboodschap van Samuel Lee is oorspronkelijk verschenen in de december editie van de Nieuwe Koers en werd ook voorgelezen tijdens de kerstviering van Tot Heils des Volks op 20 december via Grootnieuws Radio.


December herinnert ons eraan dat het jaar bijna afgelopen is en er binnenkort een nieuw seizoen aanbreekt. 2020 was een moeilijk jaar, een jaar zo vol uitdagingen dat ik ze hier niet eens allemaal kan noemen. Van raciale onrust in de hele wereld tot de mensenrechtenschendingen van de vluchtelingen aan de grenzen van Fort Europa en de Verenigde Staten. Daar bovenop was er geen dag waarop je niet naar het nieuws kon luisteren zonder het woord 'corona' te horen. Dat woord betekent 'kroon'. Een doornenkroon op het hoofd van een gewonde mensheid. Een mensheid die dingen voor lief nam. Een mensheid die nu moet omgaan met beperkingen in een van de meest fundamentele aspecten van het menselijk leven: niet knuffelen, elkaar niet aanraken, niet je geliefden bezoeken. Daarnaast hebben velen ook te maken met de onzekerheden van het verliezen van mensen om hen heen, hun baan of hun bedrijf. Velen verliezen zelfs hun hoop.

Decennialang hebben we een heilig en religieus concept gecommercialiseerd

Zelfs Kerst zal er dit jaar anders uitzien door de coronacrisis. Decennialang hebben we een heilig en religieus concept gecommercialiseerd - zo erg dat we niet eens meer weten wat de echte betekenis van Kerst eigenlijk is. Kerstbomen, gevulde kalkoenen en - misschien wel het ergste - de onmogelijke opgave van cadeaus kopen voor iemand die alles al heeft. Ik generaliseer natuurlijk, ik weet dat er velen zijn die niet in de val van dit gecommercialiseerde systeem gelokt worden. Zij kiezen voor een sober bestaan, helpen de armen, daklozen en migranten.


Maar over het algemeen is Kerst een business geworden. Een van de dingen die me raakt, is de manier waarop we met kerstbomen omgaan. Een aantal wekenlang is zo'n boom een pronkstuk van het huis, prachtig versierd. Kinderen vinden het fantastisch, we dansen eromheen en geven elkaar cadeaus rondom de kerstboom. Maar heb je de straten weleens gezien in januari? Die liggen vol met vergeten bomen. Weggegooid, rotzooi, klaar om te recyclen. Soms denk ik weleens dat wij mensen niet alleen kerstbomen op die manier behandelen, maar ook elkaar.


Ik hoop echt dat de coronacrisis ons dit jaar kan helpen de ware betekenis van Kerst tot ons door te laten dringen, om terug te keren naar wat het kerstfeest ons te vertellen heeft. Een groot gedeelte van de wereld viert met Kerst de geboorte van Jezus, die ooit zei dat Hij het Licht van de wereld is. Voor een buitenstaander klinkt dat wellicht heel arrogant. Jezus claimt het Licht van de wereld te zijn?! Licht stelt ons in staat om dingen te zien en tegelijkertijd verdrijft het de duisternis. Toen Jezus sprak over het Licht van de wereld, bedoelde Hij: kijk naar de wereld door zijn Licht. Het Licht van de liefde, het Licht van God.


Licht discrimineert niet, het zegt niet: ik schijn alleen op christenen. Of: ik schijn alleen op religieuze mensen...

De vraag die we ons als gelovigen, vooral christenen, moeten stellen, is deze: zien we de wereld door het Licht van de liefde? Herkennen we de goedheid in andere mensen, ook mensen buiten onze religie? Licht discrimineert niet, het zegt niet: ik schijn alleen op christenen. Of: ik schijn alleen op religieuze mensen. Nee!


Ik vind religieuze feesten en tradities geweldig. Maar ik ben ook kritisch: begrijpen we wat onze feesten betekenen? Snappen we echt waar Kerst om draait? Voor mij persoonlijk is Kerst alleen betekenisvol als ik de ander kan zien in het Licht van de liefde. Kerst gaat over het herkennen van het onherkenbare, het horen van onuitgesproken gefluister, het helen van gebroken zielen, het omarmen van het ongewenste en het herbergen van de verworpenen. Want in hen, zie ik Christus.


Dat is voor mij de ware betekenis van Kerst, de geboorte van het Licht, de geboorte van Jezus! Het licht dat liefde en compassie aansteekt in mensen. Verdrijf het duister door een licht te zijn in een wereld die zo wanhopig warmte nodig heeft. Onze ogen dicht houden voor onrecht, gaat tegen de boodschap van Kerst in. Sta toe dat het Licht van de Morgenster door je heen schijnt. Dit is de tijd om onszelf en de wereld weer te bepalen bij de kernboodschap van Kerst, die Jezus aan ons over liet: alle volken tot zijn discipelen te maken en je naaste lief te hebben. Wees een kerstlicht waar je ook bent en wanneer je kunt.


Ik wens u een gezegende Kerst en een gelukkig nieuw jaar.

コメント


THIRD-Corrections3-Lee-Japanese-Woman-Christianity (dragged).jpg
9789043534307-verlangen-naar-een-nieuw-c
Screenshot 2020-09-24 at 10.41.20.png
bottom of page